Haptotherapie

Haptotherapie kun je zien als een behandelvorm die tussen psychologie en fysiotherapie in zit. Als psycholoog praat ik met mijn cliënt vooral over thema's zoals emoties, behoeftes, grenzen, patronen en hechting. Dat geeft mooie en waardevolle inzichten en mogelijkheden om je als persoon te ontwikkelen. Als haptotherapeut werken we met dezelfde thema's, maar help ik mijn cliënt te voelen wat hierbij in het lijf gebeurt. Deze lijfelijke ervaringen maken dat de dingen die je met je verstand al begrijpt, ook leert herkennen in je lijf waardoor het op een andere, diepere laag binnenkomt en beter kan beklijven.

 

Veel mensen hebben namelijk geleerd om vooral naar hun hoofd te luisteren en zijn het contact met hun lichaam wat kwijt geraakt. Dat is niet zo vreemd, want om jezelf staande te houden in onze huidige maatschappij, wordt er vooral aanspraak gedaan op het denken en presteren. De druk om door te gaan of nog harder te werken, is vaak hoog. En als je de signalen van je lichaam niet oppikt of negeert, is de kans groot dat je over je grens gaat. Als dit langer voortduurt, raakt je balans tussen denken, voelen en doen verstoord waardoor je serieuze gezondheidsklachten kunt krijgen, zowel fysiek als mentaal. 

 

Deze klachten zijn vaak een poging van je lichaam om de balans weer te herstellen. Maar een prettigere en meer constructieve manier om deze balans te herstellen, is om weer te leren luisteren naar wat je lichaam je te vertellen heeft en hiernaar te handelen. Je lichaam geeft je namelijk de hele dag door waardevolle informatie over hoe het met je gaat en wat je nodig hebt. Zo vormen de signalen van je lichaam eigenlijk je innerlijke kompas.

 

Als haptotherapeut help ik je om het contact met je lichaam weer te herstellen. Door middel van gesprekken, ervaringsgerichte oefeningen en aanraking help ik je weer te voelen wat er van binnen gebeurt. Hoe reageert je lichaam als je stress ervaart of als iets over je grens gaat? En welke patronen heb je je eigen gemaakt: ga je dan extra hard werken of ga je eerder vermijden of val je stil? Hoe kun je trouw zijn aan wie jij bent en wat jij nodig hebt?

Ook onderzoeken we samen wat je lichaam je vertelt over jouw levensverhaal. Wat heb je meegekregen over jezelf, ben je oké zoals je bent of niet? Mag het over jou gaan of ben je vooral gericht op anderen? Mag je voor jezelf kiezen en ‘nee’ zeggen? En wat gebeurt er met jouw zelfzorg als je daarmee een ander tot last zou kunnen zijn? Samen gaan we onderzoeken welke patronen er zijn ontstaan, welke nog helpend zijn en hoe je patronen die niet meer helpend zijn, kunt ombuigen.

Haptotherapie is dus een leerzame ontdekkingstocht waarbij je leert hoe je meer trouw kunt zijn aan jezelf en keuzes kunt maken die beter passen bij jou als persoon.