Autisme

Als volwassene wordt er van je verwacht dat je zelfstandig kunt functioneren in onze maatschappij; je moet niet alleen voor jezelf kunnen zorgen, maar ook voldoen aan de eisen die horen bij je rol als partner, ouder, vriend, werknemer en collega. Voor iedereen is dit een levenslange opgave waarbij je voortdurend nieuwe situaties en uitdagingen tegenkomt.

Als volwassenen met een vorm van autisme heb je vaak nog meer dan anderen moeite met deze complexe opgave. Jezelf staande houden in het dagelijks leven kost vaak veel energie. Ook als het gaat om ogenschijnlijk eenvoudige dingen, zoals huishoudelijke klusjes, telefonisch een afspraak maken, je plannen moeten wijzigen, onverwachts visite ontvangen, begrijpen hoe de ongeschreven regels zijn of een praatje maken met een collega.

Dit alles kan ervoor zorgen dat je ergens in vastloopt; bijvoorbeeld binnen je relatie of op je werk. Dit brengt vaak veel spanningen met zich mee, voor jou als volwassene met autisme, maar ook voor de mensen om je heen. Wanneer ik vermoed dat het autisme ook van invloed is op je relatie, nodig ik beide partners uit voor het intakegesprek. Tijdens dit gesprek bepalen we in overleg hoe we de vervolgsessies vorm geven, komen jullie samen of gaan we individueel aan de slag.