Individuele behandeling

Psycho-educatie

Als duidelijk is dat er sprake is van een autisme spectrum stoornis (of kenmerken hiervan), is psycho-educatie een belangrijke volgende stap. Hierbij geef ik uitleg over wat de diagnose autisme in het algemeen inhoudt en kijken we welke specifieke kenmerken van autisme er bij jou aanwezig zijn. Deze informatie vormt vaak een belangrijke basis voor verdere begeleiding/behandeling.

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie is een vorm van behandeling welke is gericht op het verminderen van psychische klachten. Het kan bijvoorbeeld gaan om depressieve klachten, angstklachten of klachten ten gevolge van langdurige overbelasting (burn-out) of een traumatische ervaring. Deze behandelvorm richt zich op het opsporen van irreële gedachten die ten grondslag liggen aan deze klachten. Samen onderzoeken we deze gedachten en dagen we ze uit door te kijken hoe waar zijn ze. Ook oefenen we met het ombuigen naar meer reële gedachten welke met minder negatieve gevoelens gepaard gaan.

 

EMDR

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een vorm van behandeling voor mensen die last hebben van de gevolgen van een traumatische ervaring. Je kunt daarbij denken aan ingrijpende ervaringen zoals een (verkeers)ongeluk, het verlies van een dierbare, huiselijk geweld, maar ook aan andere ervaringen die veel invloed hebben gehad op de ontwikkeling van iemands leven, zoals pesterijen of (emotionele) verwaarlozing.

Deze nare ingrijpende ervaringen kunnen diepgaande gevolgen hebben op je leven. Sommige mensen lukt het om deze ervaringen zonder hulp te verwerken, anderen blijven last houden van psychische klachten zoals herbelevingen, schrik- en vermijdingsreacties, slaapproblemen (nachtmerries), angsten, paniekaanvallen of een post-traumatische stress-stoornis (PTSS).

Een EMDR-behandeling kan helpen om de herinneringen aan deze traumatische ervaring te verwerken waardoor je klachten zullen verminderen of zelfs zullen verdwijnen.

EMDR is een relatief nieuwe therapie die veel gebruikt wordt binnen de reguliere hulpverlening. Tegenwoordig is er steeds meer bewijs dat het ook bij andere klachten effectief kan zijn, zoals fobieën, faalangst, emotie-regulatie problemen, zoals woedeaanvallen. Ook wanneer iemand last heeft van een negatief zelfbeeld kan EMDR als een deel van een totaalbehandeling worden toegepast.

Voor meer informatie kun je terecht op www.emdr.nl.


Focussen

Focussen is een lichaamsgerichte therapie waarbij je gaat onderzoeken wat er diep van binnen speelt door te vertragen en met aandacht bij een onderwerp te blijven. Door rustig de tijd te nemen om van binnenuit te luisteren naar wat je lichaam te vertellen heeft, krijg je meer inzicht in jouw situatie of thema. Focussen is een milde manier om dieper in te gaan op onderwerpen die iemand bezig kunnen houden, dilemma’s, problemen of lichamelijke klachten. Meestal gaat het om iets dat nog vaag of onduidelijk is, maar waarvan je vermoedt of zelfs weet dat het belangrijk voor je is.
Focussen kan bijvoorbeeld helpend zijn bij:

  • Als je ergens al vaak en lang over hebt nagedacht, maar je er niet verder mee komt of het niet lukt om bepaalde patronen te doorbreken
  • Als je al zo vaak het voornemen hebt gehad om iets te veranderen, maar het maar niet lukt om dit ook daadwerkelijk te doen
  • Als je het gevoel hebt dat er iets niet klopt, bijvoorbeeld in het contact met iemand, maar niet goed weet wat er aan de hand is
  • Als je voor een belangrijke keuze of beslissing staat, maar niet weet welke de juiste is

Voor meer informatie kun je terecht op www.stichtingfocusing.nl.