Over mij

Mijn naam is Elke Ederveen. Ik wist al vanaf mijn zesde dat ik psycholoog wilde worden. Dat is niet zo gek want ik ben er van jongs af aan mee opgegroeid, mijn moeder en mijn broer zijn ook psycholoog. In 2000 heb ik mijn studie psychologie afgerond aan de universiteit in Nijmegen. Al tijdens mijn studie heeft autisme bij mij een bijzondere snaar geraakt. Vooral de andere manier van waarnemen en daarmee ook kijken naar jezelf en de wereld om je heen, vond en vind ik nog steeds bijzonder en boeiend. Hoe meer ik leerde over autisme, hoe meer ik me ervan bewust werd dat iedereen bepaalde kenmerken heeft die bij autisme kunnen horen, alleen vaak in mindere mate. Zelf herken ik bijvoorbeeld de prikkelgevoeligheid, het moeite hebben met grotere groepen mensen en ook ik moet rekening houden met mijn energieniveau. Ik vermoed dat dit bijdraagt aan de klik die ik vaak ervaar met mijn cliënten met autisme en hun partners.

Na mijn afstuderen ben ik mij gaan specialiseren in het werken met mensen met autisme. In 2009 ben ik mijn eigen praktijk gestart, Psychologenpraktijk voor autisme.

Omdat ik graag wil blijven leren binnen mijn vakgebied en persoonlijke ontwikkeling belangrijk vind, heb ik na mijn studie diverse trainingen en cursussen gedaan, waaronder EMDR, Focussen en Emotionally Focused Therapy (relatietherapie). 

 

In mijn persoonlijke zoektocht rondom mijn migraine ben ik in 2018 in aanraking gekomen met haptotherapie en sindsdien is dit niet meer weg te denken uit mijn leven. Ik was op slag verliefd op deze therapievorm en ben de opleiding gaan volgen bij de Academie voor Haptonomie in Doorn. Je kunt praten òver je emoties zoals angst, verdriet of boosheid, maar haptotherapie helpt je om deze emoties ook echt te doorvoelen in je lijf, iets wat ik persoonlijk als heel waardevol ervaar. 

Zo hielp mijn haptotherapeute mij om de dingen die ik met mijn verstand al begreep, ook lijfelijk te ervaren waardoor ik deze ook op gevoelsniveau leerde begrijpen. Dit zorgde voor een verdieping in mijn ontwikkelingsproces. Ik leerde mezelf steeds beter kennen en leerde hoe ik meer trouw kon zijn aan wie ik als persoon ben en keuzes te maken die voor mij goed waren. 

 

In mijn werk vind ik het belangrijk om van mens tot mens contact te maken. Ik wil graag samen op onderzoek uitgaan, ik met mijn vakkennis, werk- en levenservaring en mijn cliënt als expert/deskundige van zijn eigen leven. We gaan samen een proces aan dat vertrouwen vraagt van beide kanten. Ik stem ik me af op de vraag en het tempo van mijn cliënt. Hierbij helpt het dat ik van nature rustig en geduldig ben, creatief, nieuwsgierig van aard en open-minded. Mensen omschrijven mij en mijn manier van werken als warm, open, rustig, evenwichtig, met een goed inlevingsvermogen en een luisterend oor. Mijn werkwijze is doortastend en confronterend als dit nodig is, maar altijd respectvol.