Ervaringen

Haptotherapie samen met reguliere therapie is voor mij een gouden combinatie. Haptotherapie helpt me op verschillende manieren. Het helpt me om moeilijkheden op te sporen die ik niet van mezelf wist, en het helpt me om te ervaren hoe het anders kan, vanuit kalmte en rust. De gesprekken ernaast geven me inzicht over hoe ik er sterker uit kan komen. Elke heeft mij zeer fijn geholpen met deze therapie combinatie.

- Bob -

 

Na uitval op mijn werk adviseerde mijn huisarts om contact op te nemen met Elke Ederveen. Dit vooral in verband met overspannenheids-/burn-out klachten in combinatie met mijn autisme (late diagnose, op 39-jarige leeftijd). Elke heeft mij goed kunnen uitleggen wat de klachten die ik ervaar, zoals overprikkeling en vermoeidheid, voor mij inhouden. Ook legde zij mij uit waarom ik door mijn autisme dingen anders ervaar/aanvoel dan andere mensen en dat dit ervoor zorgt dat ik vaker en langer rust nodig heb om te herstellen. Elke heeft een goed luisterend oor, weet goede tips en adviezen te geven en kan op de juiste manier bij mij aansluiten (door bijvoorbeeld oefeningen te doen, maar ook door dingen op papier te laten zien).

Doordat Elke ook haptotherapeut is, behandelt zij mij, naast het psychologische gedeelte, ook met haptotherapie om te leren meer bij mijn gevoel te komen en meer naar mijn lichaam te leren luisteren. Iets wat voor mij erg lastig blijkt te zijn, waardoor ik vaak over mijn grenzen heen ga terwijl ik juist moet leren om mijn grenzen te herkennen en aangeven.

Mijn herstelproces heeft veel tijd nodig. Ik ben nu ruim een jaar in behandeling en dit helpt mij om kleine stappen vooruit te maken. Voor mij is de combinatie van het psychologische aspect met haptotherapie zeer waardevol.

- Natascha -

 

'Na een lange zoektocht kwamen mijn man en ik bij de praktijk van Elke. Eindelijk vond ik iemand die begreep wat autisme is en wat de invloed ervan is op je relatie. Stap voor stap kreeg ik meer lucht om autisme los te zien van mijzelf. Op die manier kon ik weer onbevangen naar mijn man luisteren. Autisme is dankzij de begeleiding van Elke bespreekbaar en dat maakt onze bijzondere relatie vrij en luchtig'.

- Marja -

 

Elke voelt mij erg goed aan. Ze combineert heel makkelijk haar uitgebreide kennis en ervaring als psychologe met haar kennis als haptotherapeut: juist de combinatie van die beide disciplines maken haar in therapeutenland heel bijzonder. Elke geeft mij als therapeute alle ruimte, maar als ik te ver afdwaal, leidt ze me terug naar het onderwerp om mijn ontwikkelingsproces te bewaken. Ze stimuleert mijn voortgang door het stellen van gerichte vragen en daagt me daarmee uit om naar de diepte te gaan. Zij is mijn medereiziger en mijn tegenover en blijft altijd een heldere, invoelende, onafhankelijke, intelligente gesprekspartner. Van harte aanbevolen!  

- Rob -

 

'Op een dag trof ik mezelf, apathisch voor me uit starend, uitgeput en lusteloos, alleen in huis aan. We hadden onlangs een gezinnetje gesticht en waren gezegend met twee gezonde dochters. Mijn passie werd vervuld in een eigen bedrijf. En de vanzelfsprekende levensvreugde zou ik kunnen delen met vrienden en familie. Echter zorgde een onderliggende strijd voor een onverklaarbare en uitzichtloze leegte. 

Na deze impasse heb ik de durf verzameld om hulp te vragen en kwam Elke tegen op mijn pad. Zij heeft mij uitzonderlijk begeleid in de emotionele achtbaan die komen ging. Het werd al gauw duidelijk dat ik klaarblijkelijk m’n hele leven al worstel met aan autisme gerelateerde sociale beperkingen. Na deze openbaring begon de afdaling pas. Maar met een gevoel van veiligheid en erkenning lukte het om samen diep te graven naar verbanden, betekenissen en om oplossingen te vinden. Dat was heftig en ging gepaard met paniekaanvallen en suïcidale gedachten. 

Elke’s inlevingsvermogen, oog voor detail, alertheid en haar manier van weerspiegeling heeft mij het verleden opnieuw leren evalueren. Ze heeft me een handleiding gegeven om mijn emoties beter te verwoorden. Ze staat altijd voor je klaar. Voor altijd dankbaar.’

- Gerrit -